Detaljplan Törnskogen 3:6 m fl Södra Vaxmora

Sollentuna kommun har upprättat ett förslag till detaljplan för Törnskogen 3:6 m fl, Södra. Läs mera i följande dokument :

 Info om utställning Törnskogen Södra
 Planbeskrivning
 Plankarta
 Förslag på ny lastficka till Vittra från Gustavsbergsleden
 Föreningens svar

Olika höjdsektioner Törnskogsvägen:
 Höjdsättning Plandata
 Höjdsättning Profil Sektion mot Fastighet
 Höjdsättning Tvärsektioner
 Höjdsättning Profil Sektion mot Fastighet
 Höjdsättning Profil Sektion mot Fastighet
 Höjdsättning Profil Sektion mot Fastighet
 Höjdsättning Profil Sektion mot Fastighet

Och här kommer Törnskogens Villaägarförenings svar på erhållet detaljplaneförslag:

 Föreningens svar 2013-01-10. Svaret är även att betrakta som en skrivelse i de frågeställningar som avhandlas.

 Brev från föreningen 2013-05-07
 Brev från föreningen 2013-05-12 
 Svar från kommunen 2013-05-15

Avstyckningeplan nr. A51 (Vaxmora)

 Tillägg till avstyckningsplan nr A51
 Svar avseende samråd - Ändring av avstyckningsplan nr A51

Detaljplanen hotar Snuggan, Törnskogsmossen och utrotningshotade arter
Professor Gert Knutsson, Institutionen för mark- och vattenteknik , KTH, har i ett expertutlåtande (se bilaga) varnat för att detaljplanen för Törnskogen riskerar att torrlägga sjön Snuggan och Törnskogsmossen, som naturreservatet har bildats för att skydda. Det beror på att ledningsgravarna i norra detaljplaneområdet (från Runskogsvägen 26 och norrut) kommer att ligga lägre än vattennivån i Snuggan och Törnskogsmossen. Till följd av sprickor i berggrunden kommer Snuggan och Törnskogsmossen att gradvis dräneras på vatten och vattennivån sjunka.

Vid de undersökningar som Törnskogens Villaägareförening och Naturskyddsföreningen i Sollentuna har låtit utföra, har hittills tre utrotningshotade (rödlistade) växt- och djurarter återfunnits inom detaljplaneområdet.

En av de rödlistade arterna är tallticka, en utrotningshotad svamp vars fruktkroppar kan bli 50 år gamla. Talltickan finns i området söder om Gustavsbergsleden och lever endast på tallar som är mer än 150 år gamla. Där finns även den utrotningshotade orkidén knärot. Även ett flertal signalarter (indikerar höga naturvärden) har återfunnits inom planområdet, såväl norr som söder om Gustavsbergsleden. Vid en byggnation inom detaljplane-området norr om Gustavsbergsleden kommer vattennivån att sjunka inom det intilliggande naturreservatet. Sjön Snuggan och Törnskogsmossen kommer därmed att torka ut och alla unika fuktkrävande växtarter, kommer därmed att försvinna. När detaljplaneområdet bebyggs kommer även de utrotningshotade växtarterna där att försvinna.

Vad tycker politikerna?
Det har hållits möte mellan Samverkansgruppen i Törnskogens Villaägareförening och kommunledningen. Moderaterna och Folkpartiet har lovat att titta närmare på frågan, mot bakgrund av de fynd som har gjorts och vill att kommunens experter ska få träffa professor Gert Knutsson för att få frågan ytterligare belyst. Detaljplanen har dock inte dragits tillbaka än. Sollentunapartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill mot bakgrund av de höga naturvärdena skrota detaljplanen i sin helhet och att planområdet såväl norr om som söder om Gustavsbergsleden ska bli naturreservat. Folkpartiet uppger i ett flygblad att "ingen ny bebyggelse ska riskera Törnskogsmossen." Detta får närmast tolkas som att Folkpartiet nu öppnar för att ifrågasätta bebyggelsen från i höjd med Runskogsvägen 26 och norrut, men att man alltjämt vill bebygga södra delen av norra planområdet (ungefär i höjd med Runskogsvägen 26 och ner till Gustavsbergsleden) samt hela södra planområdet. Vad övriga partier tycker, är oklart.


Området öster om Törnskogen

Området öster om Törnskogen har särskilda utmaningar eftersom det gränsar till ett av kommunens naturreservat, med en speciell vildmarkskaraktär. Med stor hänsyn till detta planeras nu bostäder i området.

Detaljplanen har varit en del av detaljplanen för hela Väsjöområdet som varit utsänd för programsamråd och plansamråd.

Utställning hölls 2009-02-13 - 2009-03-16.

En förnyad utställning hölls 2009-06-29 - 2009-08-24.

Samrådsredogörelse kan beställas hos plansekreterare Birgitta Eriksson, kommunledningskontoret, plan- och fastighetsavdelningen, tel. 08-579 210 53.

Nyttiga länkar
 PM 2009-12-01 upprättat av Sollentuna kommun avseende området öster om Törnskogens villaområde
 Protokoll från Kommunstyrelsens plan- och fastighetsutskott rörande Törnskogsmossen
 Förslag till detaljplan för område öster om Törnskogens villaområde - Vaxmora
 Ritningen till ovanstående detaljplan



Vaxmora - Detaljplan nr 139

Under juni 2008 öppnades Törnskogstunneln för trafik. Det innebar att genomfartstrafiken försvann från Frestavägen och att kommunen tog över väghållaransvaret för den.

Norrortsledens utbyggnad och möjligheten att använda Frestavägen för lokal trafik är en av de viktiga förutsättningarna för att kunna bygga ut och förtäta området runt Väsjön. Längs Frestavägen mellan Gustavsbergsleden och Solängsvägen når villabebyggelsen ut mot vägen.

Det är rimligt att förvänta sig önskemål om förtätning - och också önskvärt med en sådan. Detta liksom hur Frestavägen ska gestaltas i framtiden behöver redas ut i en ny detaljplan. I avvaktan på att en sådan tas fram har kommunen beslutat upphäva gällande stadsplan vilken är föråldrad. Risk finns annars att en förtätning kommer till stånd som försvårar en utbyggnad av området lämplig ur flera aspekter: trafiksäkerhet, stadsbyggnad/gestaltning och bullerstörning. Upphävandet innebär att området blir planlöst.

Den 7/5 2009 beslöt Kommunstyrelsen att upphäva detaljplan 139. Beslutet är överklagat och ligger nu hos Miljödepartementet.

Tidigare omfattade planärendet även avstyckningsplan 57.

Se även Vaxmora plankarta nr 139.



Rev: 2013-05-15
Rapport från Samarbetsgruppen
Mars 2011

 Se separat dokument: Beskrivning av Samverkansgruppens arbete med detaljplanen för området norr och söder om Gustavsbergsleden år 2010-2011


Meddelande från Samarbetsgruppen
Januari 2011

Törnskogens Villaägareförenings naturinventering visar på höga naturvärden inom detaljplaneområdet. Ekologigruppen har på uppdrag av Törnskogens Villaägareförening gjort en naturvärdesbedömning inom detaljplaneområdet (norr och söder om Gustavsbergsleden) enligt de riktlinjer som har utarbetats av Naturvårdsverket. I Ekologigruppens rapport har Törnskogsmossen erhållit klass 2, mycket höga naturvärden (regionalt intresse/länsintresse). Övriga områden (se sidan 4 i rapporten) har fått klass 3, höga naturvärden (stort kommunalt intresse). Marken inom detaljplaneområdet är således oerhört värdefull ur naturvärdessynpunkt. Härtill kommer professor Gert Knutssons yttrande, se bilaga, som innebär att Törnskogsmossen och Snuggan riskerar att förstöras om området väster om mossen bebyggs. Allt talar således för att detaljplaneområdet i sin helhet bör vara naturreservat. För att tala klarspråk: Det gäller inte byggnation av särskilt många hus, men byggnationen riskerar att förstöra de värdefullaste delarna av naturreservatet. Att en kommun först beslutar om ett naturreservat och sedan tar ett nytt beslut som i praktiken innebär att naturreservatet förstörs, är riksunikt. Skriv gärna på namninsamlingen till stöd för att området ska bevaras.

I sammanhanget kan även följande omnämnas såvitt avser fågelarter. Naturskyddsföreningen har under 90-talet låtit utföra en fågelinventering, varvid följande arter påträffades:

Rödlistade fåglar:
- Mindre hackspett
- Tretåig hackspett
- Nötkråka
- Mindre flugsnappare

I Sverige regelbundet förekommande fågelarter (från fågeldirektivets bilaga 1) för vilka Särskilda skyddsområden (Natura 2000-områden) ska avsättas:
- Järpe
- Spillkråka
- Tretåig hackspett (även rödlistad)
- Mindre flugsnappare (även rödlistad)

Om man gör en ny fågelinventering, kommer man förmodligen att hitta samma fågelarter.

Rent juridiskt gäller försiktighetsprincipen, d.v.s. om man ska genomföra en åtgärd, ska man vidta de försiktighetsmått som krävs för att inte skada miljön. Riskerar miljön att skadas, innebär försiktighets-principen att i så fall får man helt enkelt avstå. Försiktighetsprincipen innebär också bl.a. att verksamhet i närheten av ett område som skyddas enligt 7 kap. miljöbalken, t.ex. nationalparker och naturreservat, inte får bedrivas på sådant sätt att skyddssyftet motverkas. Verksamheten får t.ex. inte skada den biologiska mångfalden där.

I förevarande fall har Gert Knutsson, professor i hydrogeologi, och Sveriges förmodligen främsta expert på komplicerade geologiska vattenförhållanden och våtmarker i ett expertutlåtande varnat för att Törnskogsmossen och sjön Snuggan riskerar att torrläggas om man bygger inom detaljplaneområdet. Alla utrotningshotade och fridlysta växt- samt djurarter, vilka är beroende av just de fuktförhållanden som råder där idag kommer därmed att försvinna. En byggnation inom detaljplaneområdet strider därför mot försiktighetsprincipen, i synnerhet då kommunen har beslutat att Törnskogsmossen och sjön Snuggan ska vara naturreservat och reservatet har bildats just för att skydda de hotade arterna.
 




© Törnskogens Villaägareförening